Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2013 07:01 - МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА / как се перат пари безнаказано
Автор: kozme Категория: Политика   
Прочетен: 4853 Коментари: 0 Гласове:
34

Последна промяна: 19.03.2014 23:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

          "ГНИЛИТЕ ЯБЪЛКИ"  И СТРОЕНЕТО НА ВЕИ ОТПУШВА ПРАНЕТО НА ПАРИ


 
 Държавата КТБ - Използването на банката за концентрация на капитали, собственост и власт е незаконно и опасно.

Кое беше причина и кое следствие няма значение. През седмицата мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев набеди президента Росен Плевнелиев и назначения от него кабинет в безпрецедентно по тона си интервю пред австрийския Der Standard, като каза, че обслужват корпоративни интереси.


Преразпределянето на дори част от държавните пари към други банки означава създаване на нормалност, но и обявяване на война на най-голямата олигархична група, създавана от 89-а насам - по-голяма от "Мултигруп" (по времето на Беров), многократно по-голяма от "Орион" (при Виденов) и от "Олимп" (при Костов) - за тези, които си ги спомнят. Въвеждането на правила в нещо толкова семпло, каквото е управлението на държавните пари, би извадило на показ и дълго замазвани тайни. То би разкрило, че огромна част от привлечените в КТБ средства са отишли, за да финансират разрастването на империята около мажоритарния й собственик, че тези инвестиции са твърде рискови, че не само държавата като принципал, но и "Банков надзор" си е затварял очите. Да го кажем така: ако струпването на публични средства в КТБ е цъкало като бомба със закъснител, през последните две години за нея като заложници са закачени и хиляди обикновени вложители..............


ЗЕЛЕНАТА РЕВОЛЮЦИЯ

Как се строи частна електроцентрала с държавни пари.....


 Или как недомислици в енергийното законодателство ощетяват икономиката с милиарди, докато съобразителни политици пълнят джобове от зелена енергия

Енергията е скъпо нещо – и колкото да не ни се иска да разочароваме десетките хиляди българи, протестирали срещу непосилните битови сметки през зимата, тя е обречена да става все по-скъпа. Дотогава, докато зависим от изчерпаеми енергийни ресурси като въглища, природен газ и ядрено гориво и на пазара не се е появила нова революционна енергийна технология, всяко понижение на цените за крайния потребител ще бъде временно и с ограничен обхват.

Силно ограничена обаче е и покупателната способност на населението. Притиснати от икономическата криза, българите намалиха потреблението на ток; бизнесът едва крета и също не консумира енергия. По тази причина през последните седмици специалистите алармират, че електроенергийната система е заплашена от дестабилизация, а по-емоционалните коментатори даже говорят за „разпад”. Свидетели сме на парадокс, достоен да влезе в учебниците по икономическа теория: търсенето рязко спадна и предлаганите количества са в пъти по-големи от потреблението – и в същото време има реален риск цената на тока отново да се покачи.


Парадокс е и следното положение - на 8-милионна България дял в енергетиката имат освен дружества на чужди държави, български фирми които построиха ВЕИ на територията на България без да съобщават това публично. Какво имам впредвид: това че на българска територия има вече построеуни хиляди инсталации ва ВЕИ; само на нос Калиакра те са около 300 на брой, като половината са неиндефицирани, а другите са на EVN. Кой плаща произведения ток от тези генератори? Къде отива излишният ток и кой получава дивидентите от него?

Разходът на гориво е в пъти по-голямо от потреблението което българите използват. Няма логика в това - да насищаш пазара със стока, от която няма такава голяма нужда. Представете си свръхмощен автомобил, принуден да се движи дълго време на първа предавка. Ясно е, че разходът на гориво е в пъти по-голям от оптималния режим. Горе-долу такива са нещата в нашата енергетика в момента – посочва Атанас Георгиев, преподавател по дисциплината „Икономика в енергетиката” в магистърските програми на Софийския университет.


Търсенето и предлагането - това е пазарна икономика, която Българската държава не прилага в действие.

Парадоксът е в това че - държавата задължава изкупуването на енергия БЕЗ да се съобразява с нуждите на потребителите.Това много прилича на - пране на пари с държавно участие.

Създават се закони,които противоречат на здравата логика и на пазарната икономика!! Това е порок, който трябва да бъде опериран и премахнат от следващото (2013г)  "здравословно" правителство на България.


ЗАЩОТО:
В българската енергетика цените се определят не от търсенето и предлагането, а от цял куп законови и договорни ангажименти за задължително изкупуване: на първо място на зелена енергия, която по последни оценки е с около 1900 мегавата инсталирани мощности. Задължително се изкупува и токът от централите, които едновременно произвеждат електро- и топлинна енергия: близо 1380 мегавата са когенерационните мощности в заводски централи и топлофикации. Трети елемент от задължителния микс е електричеството от двете частни ТЕЦ с подписани дългосрочни договори – и се получава ситуация, в която е възможно Националната електрическа компания да е длъжна да изкупи в даден ден повече енергия от националното потребление.


 Чак след това за място под слънцето се борят енергията от АЕЦ „Козлодуй” (над три пъти по-евтина от тази на ТЕЦ „AES Марица-изток 1”), ВЕЦ и другите централи.

Георгиев обобщава: високите цени при спадащо потребление се обясняват с това, че над 80% от българския пазар на електроенергия е регулиран. Ако пазарът беше свободен да избира електроенергията с най-ниски цени, в часовете с минимална консумация щяха да работят само АЕЦ „Козлодуй” и държавната ТЕЦ „Марица-изток 2”. За покриване на максималния товар (през 2012 г. в размер на 7444 MW) биха били достатъчни в допълнение държавните ВЕЦ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3”. Собствени изчисления показват, че в такъв случай производствената цена на електроенергията би била с 14% по-ниска от настоящия микс на НЕК.


ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА  СТОИ СРЕЩУ НАРОДНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ


Договорите с големите неустойки затормозяват българския потребител и го докарват до просешка тояга  - Умишлено!!!


 Заради сключени от предишните (4) четири правителства дългосрочни договори, гарантирани с тежки неустойки и международно порицание, българският потребител почти няма възможност да се възползва от ниските цени на държавните производители. Вместо това той е задължен от държавата да плаща скъпата частна енергия.


 Имаме скъп регулиран пазар с частни производители и евтин свободен пазар с държавни производители.

Абсурд, напомнящ вица за мафията, която си имала държава. Освен всичко друго трябва да плащаме, така да се каже, и за бездействието на евтините енергийни мощности.

Единственото решение за държавната енергетика в създалата се ситуация е по-голям износ. Но предишното правителство (ГЕРБ)запуши и тази пролука в безкрайния тунел.

Това огромно количество ВЕИ построено вече и пуснато в действие говори едно - че има износ на енергия която не се води на отчет и за която не се плащат данък - печалба. Това е престъпление в особено голям размер - не наказан от държавните институции поради -  незнание (даже няма и престъпление от неизвестен нарушител,както обикновено прокуратурата и съда се оправдават).

23.05.2013.Гласувай:
34
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене